همهچیز در مورد عرضه اولیه سهام
عرضه اولیه چیست؟
خرید سرور مجازی بورس میتواند یکی از مهمترین قدمهای شما در بازار بورس باشد. حتما میپرسید چرا؟
به گزارش ایسنا، بنابراعلام توشن، خرید سرور بورس میتواند شما را در دسترسی راحتتر به عرضه اولیههایی که ارائه میشوند همراهی کند. داشتن یک اینترنت پرسرعت از جمله مهمترین نکاتی است که باید برای ثبت عرضه اولیه مورد توجه قرار گیرد.
در اینجا میخواهیم نکاتی در خصوص عرضه اولیه و همچنین مزایای استفاده از سرور بورس را در اختیارتان قرار دهیم.
عرضه اولیه چیست؟
به سهامی که یک شرکت برای اولین بار در بازار بورس ارائه میدهد عرضه اولیه میگویند.
اگر یک شرکت در بازار بورس وارد نشده باشد باید برای ورود به بازار بورس مقداری از سهام شرکت خود را تقریبا حدود ۱۰% از آن را به بورس ارائه دهد. به این سهام ۱۰ درصدی عرضه اولیه میگویند.
هنگامی که شرکتی میخواهد سهام خود را در بورس بفروشد اول از همه باید صورتهای مالی خود را به سازمان بورس عرضه کند. همچنین آن شرکت باید در چند سال از لحاظ مالی سودآور بوده باشد تا بتواند اجازه شرکت در بازار بورس را داشته باشد. در این صورت اگر شرکتی شرایط وارد شدن به بازار بورس را داشته باشد در یک صف انتظار قرار میگیرد و سپس در موعد مقرر میتواند وارد بازار بورس شود.
چرا عرضه اولیه بگیریم؟
معمولا افرادی که در بازار بورس فعالیت دارند برای خرید عرضه اولیه مشتاق هستند.
شرکتی که میخواهد سهام خود را در بورس بفروشد، معمولا آن را پایینتر از ارزش واقعی خود به فروش میرساند.
مثلا اگر ارزش هر برگ سهام یک شرکت که میخواهد وارد بورس شود ۵۰۰ تومان باشد، آن را باقیمت ۴۰۰ تومان میفروشد. به همین دلیل افرادی که در بازار بورس فعال هستند هر چه سریعتر اقدام به خرید عرضه اولیه میکنند.
اینجا یکی از مهمترین قسمتهایی است که شما به اینترنت پرسرعت نیاز دارید و لازم است تا با استفاده از سرور مجازی بورس بتوانید هر چه سریعتر زودتر از رقبای خود عرضه اولیه را تهیه کنید. به دلیل اینکه عرضه اولیه از قیمت واقعی خود پایینتر است شما اطمینان پیدا میکنید که برای شما سودمند خواهد بود.
مراحل خرید عرضه اولیه
اولین قدم در خرید عرضه اولیه این است که بدانید چه زمان آن را ارائه میدهند. توجه کنید که تعداد زیادی عرضه اولیه در سال ارائه نمیشود و تعداد آن تقریبا محدود است.
برای اینکه بدانید چه زمان این سهامها را ارائه میدهند لازم است تا حتما از اخبار مربوط به بازار بورس اطلاع پیدا کنید و آن را بهطور مرتب دنبال کنید.
همچنین میتوانید از کارگزاری خود نیز در مورد زمان ارائه عرضه اولیه سوالات خود را بپرسید.
شما میتوانید در سایتهای معتبر از این اطلاعیهها با خبر شوید. همچین ناظر بازار تقریبا بین ساعت ۱۰ تا ۱۳ در تاریخ ارائه عرضه اولیه اطلاعیههای مربوطه را منتشر میکند.
حالا که از زمان ارائه عرضه اولیه اطلاع پیدا کردید لازم است تا موجودی حسابتان را در کارگزاری که دارید افزایش دهید تا بتوانید سفارشتان را ثبت کنید.
همچنین توجه داشته باشید که باید به سهمیه خود دقت کنید تا بیش از مقدار سهمیه سفارش ثبت نکنید در غیر این صورت ممکن است هیچ سهامی به شما تعلق نگیرد.
در هنگام سفارش لازم است تا به قیمت مجاز و همچنین سهمیه توجه کنید. بعد از ثبت سفارش برای شما پیام موفقیتآمیز بودن سفارش ارسال خواهد شد.
برای اینکه اطمینان پیدا کنید سفارشتان ثبت شده است میتوانید لیست سفارشات خود را بررسی کنید.
شما میتوانید حدود ساعت ۱۷ و ۱۸ موجودی سهام خود را بررسی کرده تا از میزان عرضه اولیهای که به شما تعلق گرفته است، اطلاع پیدا کنید.
بیشتر افرادی که خرید عرضه اولیه را برای اولین بار در بازار بورس انجام میدهند تجربه شیرینی دارند. چرا که معمولا بعد از آن شاهد رشد ۵ درصدی سهام بودهاند.این رشد ممکن است گاهی یک هفته نیز ادامه پیدا کند.
برخی مواقع نیز ممکن است صف خرید تا ۱۰ روز نیز به طول بیانجامد که در این صورت سهم بسیار رشد پیدا میکند.
عوامل موثر بر رشد قیمت سهم در عرضه اولیه
یکی از مهمترین عوامل موثر بر رشد قیمت این نوع سهامها تعداد سهام عرضه میباشد. اگر تعداد عرضهها کم باشد در نتیجه فروشندگان کمتری نیز وجود دارند. در این صورت قیمت رشد پیدا میکند.
شما میتوانید عرضه اولیهای را که تهیه کردهاید را یک روز پس از خرید بفروشید؛ اما به شما توصیه میکنیم که تا زمانی که صف خرید وجود دارد بهتر است تا آن را نگهدارید.
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم شما میتوانید با خرید سرور مجازی بورس راحتتر و سریعتر سفارشات خود را در مورد خرید سهام و عرضه اولیه انجام دهید.
موضوعات مرتبط: خبرنامه ، پرسش و پاسخ های تخصصی ، آموزش بورس ، حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
تومان واحد پول ملی میشود/جایگزینی سکههای ۲ تومانی به جای اسکناس ۲هزار تومانی
نمایندگان مجلس در جریان بررسی لایحه اصلاح ماده (۱) قانون پولی و مالی کشور با تصویب ماده واحده این لایحه مبنی بر تومان شدن واحد پولی ایران موافقت کردند.
نمایندگان مجلس در نشست امروز (دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ماه ۹۹) صحن علنی مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه اصلاح ماده (۱) قانون پولی و مالی کشور با تصویب ماده واحده این لایحه موافقت کردند.
متن این ماده واحده به شرح ذیل است:
ماده واحده – ماده (۱) قانون پولی و مالی کشور مصوب ۱۸ تیر ۱۳۵۱ و بندهای آن با اصلاحات بعدی به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده ۱- واحد پول ایران تومان است و هر تومان برابر ۱۰ هزار ریال جاری و معادل یکصد قِران است.
تبصره ۱- برابری پولهای خارجی نسبت به تومان و نرخ خرید و فروش ارز توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در چارچوب نظام ارزی حاکم و با رعایت ذخایر ارزی و تعهدات کشور در مقابل صندوق بینالمللی پول محاسبه و تعیین میشود.
تبصره ۲- دوره گردش موازی و اعتبار همزمان تومان و ریال که در این قانون دوره گذار نامیده میشود حداکثر ۳ سال با رعایت تبصره ۴ این ماده میباشد. طریقه جمعآوری و شرایط خروج اسکناسها و سکههای ریال از جریان، بر طبق مفاد بند (ب) ماده (۳) و بند (ج) ماده (۴) این قانون حسب مورد تعیین یا اجرا میشود.
تبصره ۳- پس از پایان دوره گذار تعهداتی که پیش از این بر اساس واحد پول ریال ایجاد شده است تنها با واحد پول تومان و یا اجزای آن قابل ایفا است.
تبصره ۴- بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است ظرف مدت دو سال از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون، ترتیبات اجرایی لازم را جهت آغاز دوره گذار فراهم کند.
تبصره ۵- آییننامه اجرایی این ماده ظرف مدت ۳ ماه از تاریخ لازمالاجرا شدن توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تهیه میشود و به تصویب هیأت وزیران میرسد.
در جریان بررسی این ماده واحده عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی گفت: سعی میکنیم هر چه سریعتر دوره گذار یعنی دوره گردش موازی و اعتبار همزمان تومان و ریال کوتاه باشد و هر چه سریعتر اسکناسها و سکههای ریال جمعآوری شوند.
جایگزینی سکههای ۲ تومانی به جای اسکناس ۲هزار تومانی/هر یک تومان صد قران خواهد شد.
همتی رئیس کل بانک مرکزی در مجلس:
با توجه به کاهش کارایی پول ملی کشورمان که به دلیل تورم مزمن در ۵ دهه اخیر ایجاد شده پول ملی ما (ریال) در جامعه کاربردی ندارد.
هم اکنون در جامعه عرف اصلی تومان است و برای اینکه با عرف جامعه خود را هماهنگ کنیم حذف ۴ صفر از پول کشورمان را پیشنهاد دادهایم.
سکههای ۲ تومانی به جای اسکناس ۲ هزار تومانی به مرور زمان وارد صحنه پولی و بانکی کشور خواهد شد، ضمن اینکه سکه ۵ تومانی هم به جای اسکناس ۵ هزار تومانی عملیاتی خواهد شد.
در جلسه شب گذشته هیئت دولت تأکید شد که پول ملی ما تومان شود و هر یک تومان صد قران و هر یک تومان معادل هزار ریال سابق باشد، از دو تا ۵ سال صفرهای پول کشورمان حذف خواهد شد.
موضوعات مرتبط: خبرنامه ، حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
اگر پولی به حسابتان واریز و بعد برداشت شد به پلیس اطلاع دهید
رئیس پلیس فتا پایتخت گفت: اگر پولی به حسابتان واریز و بعد برداشت شد به پلیس اطلاع دهید چراکه مجرمان با این روش پولشویی میکنند و عدم اطلاع شما یعنی شما هم با آنها همدست هستید.
به گزارش مهر ، سرهنگ تورج کاظمی با اشاره به اینکه برخی از شهروندان میگویند بدون اطلاع ما پولی به حسابمان واریز میشود و ظرف چند دقیقه همان مبلغ از حسابمان برداشت میشود آیا این موضوع را باید از نظر پلیس فتا پیگیری کنیم یا خیر اظهار کرد: مجرمین برای سو استفاده و یا حتی برای پولشویی، مبلغ پولی را که سرقت کردهاند برای اینکه پلیس را گمراه کنند به حسابهای گوناگون واریز میکنند و بعد از مدت زمانی از آن حسابها مبلغ پول را برداشت و در نهایت هم پول را به صورت فیزیکی از بانک خارج میکنند.
رئیس پلیس فتا پایتخت ادامه داد: رمز دوم پویا دسترسی مجرمین را به حساب سختتر میکند و تا حد قابل قبولی جلوی جرایم مختلف اینترنتی از جمله پولشویی را میگیرد و به همین دلیل است که اصرار بر فعال کردن رمز دوم پویا وجود دارد.
کاظمی تصریح کرد: یکی از راههایی که میتوان از این اقدام کلاهبرداران اینترنتی باخبر شد، فعال کردن اس ام اس بانک است که بعد از هر تراکنش یک پیامک برای صاحب حساب ارسال شود.
وی ادامه داد: از نظر قضائی اگر پولهای مختلفی به یک حساب واریز و برداشت شود مشکوک به پولشویی است و فوراً حساب فرد بلوکه میشود و آن شخص را به پلیس فتا احضار میکنند.
به گفته کاظمی عدم مطلع کردن پلیس یا بانک یعنی شخصی که این مبالغ به حسابش واریز شده در جریان این تراکنشها بوده و از دید پلیس مجرم است و باید او بازداشت شود.
رئیس پلیس فتا پایتخت گفت: بهتر است هر زمانی که صاحب حساب متوجه تراکنش مشکوکی شد سریعاً به بانک اعلام کند تا از نظر قضائی برایش مشکلی به وجود نیاید.
وی ادامه داد: البته بعد از اعلام به بانک احتمال اینکه پلیس فتا صاحب حساب را نزد خود فرا بخوانند هم وجود دارد چرا که باید آن فرد به پلیس فتا مراجعه کند و به سوالاتی در راستای شفاف شدن آن تراکنشها پاسخ دهد.
رئیس پلیس فتا تهران گفت: این توصیه را میکنم که شهروندان حتماً رمز دوم پویا را فعال کنند چراکه کمتر دچار مشکل و آسیب میشوند.
سرهنگ کاظمی در پایان گفت: البته این را هم بگویم که اگر با فعال کردن رمز دوم پویا چنین عملی یعنی برداشتهای غیرمجاز و یا واریزی به حساب افراد انجام شود باید بدانند که اطلاعات کارتشان جایی لو رفته است و فرد دیگری به اطلاعات مربوط به حساب بانکی آنها دسترسی دارد و باید این موضوع را سریعاً از طریق بانک پیگیری کند.
موضوعات مرتبط: خبرنامه ، حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
انقباض و انضباط بودجه؛ شرط ونزوئلایی نشدن اقتصاد ایران
علی مدنیزاده- عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف
مهمترین و کلیدیترین خدمتی که بودجه ۹۹ باید به کشور بکند این است که کسری بودجه ناشی از کاهش درآمدهای نفتی مدیریت شود و دستاندازی به منابع بانک مرکزی نکند تا بتواند تورم را کنترل کند و ثبات اقتصادی را دوباره به اقتصاد بازگرداند و در این شرایط است که اقتصاد میتواند از رکود خارج شود.
البته درصورتیکه کسری بودجه هزینههای جاری با منابع پایدار پوشانده شود، افزایش سرمایهگذاری عمومی حتی با تامین مالی از طریق اوراق توجیهپذیر است چراکه سرمایهگذاری خصوصی در شرایط رکودی افت کرده است.
️ اگر سازمان برنامه و بودجه ظرف یکی دو سال گذشته انقباض و انضباط بودجهای را اعمال نمیکرد و بانک مرکزی نیز بازار ارز را مدیریت نمیکرد، بدون شک اقتصاد ایران امروز ونزوئلایی شده بود. امیدوارم با کمک مجلس، در سال ۹۹ نیز درآمدها به شکلی تامین شود که مجبور نشویم از بانک مرکزی استقراض کنیم. بخشی از این راه در لایحه مصوب دولت منعکس نشده و باید امیدوار بود که در جریان تصویب قانون بودجه در مجلس منعکس شود.
️ برای سال ۹۹ سازمان برنامه اگرچه بودجه اسمی دستگاهها را افزایش داده، اما بودجه واقعی (با لحاظ قدرت خرید) آنها را کم کرده است. در نتیجه خود دستگاهها انگیزه پیدا کردهاند که مستقل از اقدامات کمیته بازبینی هزینهها، درباره نیروهای ناکارآمد وارد عمل شوند: اگر این نیروها مستخدم رسمی هستند و نمیتوانند آنها را اخراج کنند، پاداش و مزایایشان را حذف میکنند و اگر رابطه استخدامی رسمی ندارند، سقف قراردادشان را پایین میآورند یا کلاً تعدیل نیرو انجام میدهند.
️ بودجه ۹۹ در مجموع بودجه انبساطی نیست و حتی متناسب با تورم ۴۰درصدی رشد نکرده است. حتی اگر مبنای مقایسه را بودجه ۳۸۶ هزار میلیارد تومان مصوب سران قوا برای سال ۹۸ در نظر بگیریم، میزان افزایش منابع در لایحه بودجه ۹۹ در حدود ۲۵ درصد محدود میشود که کمتر از تورم است. اگر سقف لایحه ۹۹ را با سقف ۴۴۸ هزار میلیارد تومانی قانون ۹۸ مقایسه کنیم -که نیاز واقعیتر دستگاهها را مدنظر گرفته بود- این درصد به مراتب کمتر است که خود نشانگر کاهش میزان واقعی هزینهها و کاهش قدرت خرید دولت است.
️ ۴۸۴ هزار میلیارد تومان (حجم منابع عمومی دولت) فقط بخش ظاهری سقف هزینههای بودجه دولت است. علاوه بر آن، حدود ۲۵۰ هزار میلیارد تومان مربوط به جدول تبصره ۱۴ (سازمان هدفمندی یارانهها) است که خارج از سقف بودجه است. علاوه بر آن دیگر مصارف فرابودجهای را هم داریم؛ این منابع و مصارف طی گزارش جداگانه سازمان برنامه مورد اشاره قرار گرفته و در واقع هزینههایی است که به لحاظ حقوقی بر دوش دولت است یا طبق قوانین مختلف در طی سالیان متعدد به دولت تکلیف شدهاند، ولی منابعی برای آن دیده نشده است… لذا کل بودجه عمومی -بدون در نظر گرفتن بودجه شرکتهای دولتی- رقمی حول و حوش ۹۰۰-۸۰۰ هزار میلیارد تومان است.
موضوعات مرتبط: حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
تصمیمی عجیب و تورم زا/مالیات از بانک مرکزی یعنی خلق پول
سعید مسگری – کارشناس اقتصادی
در خبرها امده است که امروز طرح الزام بانک مرکزی به پرداخت مالیات سود فروش ارز در مجلس تصویب شد. خبری کوتاه اما عجیب و باورنکردنی که نه سابقه ای در ایران و جهان دارد و نه مطابقتی با اصول علم اقتصاد و نه وجاهتی در شرایط فعلی اقتصاد ایران
مگر بانک مرکزی شرکت و یا بنگاه اقتصادی است که برای ان درآمد محاسبه شده و قصد دریافت مالیات از این درامد دارند؟ اساسا فعالیتهای بانک مرکزی انتفاعی و با قصد درامدزایی نیست. نباید تسعیر ارز یا خرید و فروش ارز توسط بانک مرکزی را با کسب درآمد اشتباه گرفت. باید به فرایندها و سیاستهای پولی دقت داشت و نگاه سطحی و غیرکارشناسی به آنها نداشت.
بر فرض که بانک مرکزی دارای درامد است و از این درامد هم میتوان مالیات گرفت. درامد ناشی از ما به تفاوت فروش ارز که مدنظر مجلس بوده، اصلا حاصل نشده است. یک بررسی ساده نشان میدهد که چنین ما به تفاوتی وجود ندارد. یعنی برای چیزی مالیات تعریف شده که اساسا تحقق نیافته است.
در این شرایط و با توجه به اصول علم اقتصاد، الزام بانک مرکزی به پرداحت این مالیات معنایی جز خلق پول و به زبان عامیانه چاپ #پول ندارد. ان هم پول پرقدرت که حدودا پنج برابر خود، نقدینگی ایجاد میکند.
ناگفته پیداست که چنین اتفاقی منجر به افزایش پایه پولی و درنتیجه افزایش شدید نقدینگی و افزایش تورم میشود. ان هم در شرایطی که نرخ تورم بالاست و رکوردهای جدیدی را ثبت کرده است.
اگر قصد استقراض از بانک مرکزی وجود دارد بهتر است شفاف گفته شود و بدنبال راهکارهای عجیب و بدعت گذاری در اقتصاد کشور نباشیم. اگر هم برای جبران کسری بودجه بدنبال استقراض و .چاپ پول نیستیم بهتراست به حرف کارشناسان اقتصادی گوش دهیم و معنای تصمیم جدید و آثار آن را بدانیم.
شایان ذکر است رئیس کل بانک مرکزی هفته گذشته با حضور در جلسه علنی مجلس مخالفت دولت و بانک مرکزی را با این تصمیم اعلام و تاکید کرد که اجرای این طرح حداقل به رشد ۹۰ هزار میلیارد ریالی پایه پولی منجر میشود.
در پایان یک بار دیگر تاکید میکنیم که اکنون اقتصاد ایران بیش از هر زمان دیگری نیاز به استغاده از دانش اقتصادی و نظرات کارشناسی دارد و سیاست گذاری و نصمیم گیری اقتصادی باید با توجه کامل به آموزههای اقتصاد و نظرات کارشناسی انجام شود.
اکونومیست فارسی
موضوعات مرتبط: حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
ایران چک جدید پانصدهزار ریالی (بدون صفر) رونمایی شد
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، دکتر همتی در حاشیه این مراسم با تاکید بر اینکه با وجود مشخصه های امنیتی،ایران چک ها جدید در بالاترین سطح بین المللی از نظر مشخصه های امنیتی است، گفت: از این پس به تدریج تمام اسکناس های بانک مرکزی بر مبنای مشخصه های امنیتی جدید تولید خواهد شد.
دکتر همتی از مدیریت و کارشناسان و کادرفنی سازمان تولید اسکناس و مسکوک برای تلاش جهت فراهم سازی امکان چاپ اسکناس های جدید قدردانی کرد.
رییس کل بانک مرکزی ابراز امیدواری کرد با رشد تولید و توسعه اقتصادی و تلاش های بانک مرکزی در مدیریت بازار پول وارز شاهد تقویت هرچه بیشتر ارزش پول ملی باشیم.دکتر دژپسند نیز در مراسم رونمایی از ایران چک جدید گفت: امروز سندی رونمایی شد که بیانگر امید به آینده ایران با تکیه بر داشته های کشور است و این امر نشان از عزمِ جزمِ بانک مرکزی برای کمک به اقتصاد ایران در جایگاهی متناسب با ارزش های این مرز و بوم دارد.
وی افزود: یکی از دستگاه های اجرایی که می تواند زمینه ساز دستیابی به این هدف بزرگ باشد بانک مرکزی است و تلاش های مدیریت جدید این بانک، برای بازگرداندن ارزش پول ایران، حاکی از برنامه و همت بالای ایشان است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه عنوان کرد: تحولات اخیر بانک مرکزی بیانگر این نکته است که این نهاد تمام عوامل اختلال زا را تحت نظر دارد و در شرایط بحران برنامه ریزی و واکنش مناسبی از خود نشان می دهد.
گفتنی است، اسکناس یاد شده که با تکنولوژی پیچیده ای تولید شده امکان جعل را به میزان قابل توجهی کاهش داده است. این فناوری در سال ۲۰۱۳ بر روی اسکناس یورو اعمال و پس از آن تنها کشورهای معدودی موفق به انتقال دانش فنی، خط تولید و بهره برداری از این ویژگی امنیتی بر روی اسکناس های خود شده اند.
نوار درخشان، چاپ نوری- مغناطیسی متغیر، نخ امنیتی با قابلیت تغییر رنگ از مختصات ایران چک جدید است.
توضیح اینکه: با صدور این ایران چک وحذف صفرهای آن ، مقدمات حذف چهار صفر از پول ملی درحال برنامه ریزی است.باتوجه به تورم سرسام آور سال جاری ، ازقرار معلوم پروژه قبلی مبنی برحذف سه صفر ،دیگر پاسخگو نیست.
موضوعات مرتبط: خبرنامه ، حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
طرح الزام پزشکان به نصب کارتخوان بانکی
۲۰نفر از نمایندگان مجلس طرح الزام پزشکان به نصب دستگاه کارتخوان بانکی در مراکز سلامت و مطبها را تقدیم هیات رییسه مجلس کردند.
از توجیهات طرح الزام پزشکان به دستگاه کارتخوان بانکی تاکید شده که این طرح در راستای اجرای سیاستهای کلی سلامت مبنی بر شفاف سازی قانونمند درآمد، هزینهها، فعالیتها و همچنین بند سیاستهای اقتصاد مقاومتی مبنی بر اصلاح نظام درآمدی دولت با افزایش سهم درآمدهای مالیاتی تدوین و پیشنهاد شده است.
بر اساس دلایل توجیهی ذکر شده در طرح مذکور، هدف اصلی این طرح الزام فراهم کنندگان خدمات سلامت مشمول افراد حقیقی و حقوقی به تجهیز مطبها و مراکز ارائه خدمت به دستگاههای کارتخوان و ایجاد شفافیت در گردش و تعاملات مالی بین این مراکز و دریافت کنندگان خدمات است که زمینه نظارت بر رعایت تعرفهها، درآمدها و سایر تعاملات مالی را فراهم میکنند.
تمام مطبها و داروخانههای مشمول ماده ۳ قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی مصوب ۱۳۳۴ و موسسات مذکور در ماده ۱ همان قانون مکلفند ظرف مدت سه ماه مجهز به دستگاه کارتخوان شوند و تراکنشهای مالی خود را از طریق آن انجام دهند. وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف است زیرساختهای بهره برداری از دستگاههای کارتخوان در مناطق غیر برخوردار را فراهم سازد.
تبصره ۱- سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است با همکاری بانک مرکزی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ظرف مدت یک ماه پس از لازم الاجراء شدن این قانون آیین نامه اجرائی آن را تهیه و به تصویب هیات وزیران برساند.
تبصره ۲- عدم نصب و راهاندازی تجهیزات فوق توسط ارائه دهندگان خدمات سلامت مشمول مجازاتهای مقرر در ماده ۴ قانون تعزیرات حکومتی امور بهداشتی و درمانی مصوب ۱۳۶۷/۱۲/۲۳ و مجازاتهای ماده ۲۸ قانون سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۳ و نیز جریمه معادل دو درصد درآمدهای سالیانه مودی با رعایت تبصره ۴ ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم میباشد.
لازم به ذکر است که مسئله عدم نصب دستگاه کارتخوان توسط برخی از پزشکان در سراسر کشور و دریافت وجوه حق ویزیت و عملهای پزشکی به صورت نقدی یا حواله در وجه اشخاص نزدیک به منظور فرار مالیاتی و عدم شفاف سازی درآمدها باعث شد تا مسئولان سیستم بانکی و شرکتهای پرداخت الکترونیک در کنار مسئولان سازمان امور مالیاتی به کارتخوان در مطبهای پزشکی واکنش نشان دهند؛ بر اساس آمار بسیاری از پزشکان در بحث مالیات اقدام به کم اظهاری میکنند که با اجرایی شدن طرح الزام نصب دستگاه کارتخوان درآمد پزشکان به عنوان قشری با درآمد بالا شفاف شده و سازمان امور مالیاتی نیز مالیات واقعی آنها را محاسبه و اخذ خواهد کرد.
موضوعات مرتبط: حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
نرخ نفت و دلار در بودجه ۹۸
گرچه هنوز بحثها و رایزنیها در رابطه با تعیین نرخ دلار و نفت در بودجه سال آینده ادامه دارد، اما احتمال اینکه قیمت دلار به عنوان مبنای تبدیل درآمدهای ارزی به ریال تا حدود ۵۵۰۰ تومان تعیین شود، بیش از نرخهای دیگر است و بحثهایی برای نفت حدود ۶۵ دلاری مطرح است.
به گزارش ایسنا، اخیرا بخشنامه بودجه سال آینده از سوی رئیسجمهور به دستگاههای اجرایی ابلاغ شد، ولی ضوابط و چارچوبهای آن که باید مبنای تعیین بودجه دستگاهها قرار گیرد، اعلام نشده است. این ضوابط میتواند تعیینکننده سقف هزینهها و منابع در اختیار دولت و به دنبال آن دستگاههای اجرایی باشد.
این در حالی است که تعیین شاخصهای کلان برای پیشبینی بودجه از اهمیت ویژهای برخوردار است که تعیینکننده منابع درآمدی و همچنین نوع هزینهکرد دولت خواهد بود.
با توجه به اینکه بخشی و در حدود یک سوم منابع عمومی دولت از محل درآمدهای نفتی تامین میشود، بر این اساس پیشبینی قیمت هر بشکه نفت، میزان صادرات و در اهم آن نرخ دلاری که قرار است درآمدهای نفتی به ریال تبدیل شود، قابل توجه است که هر ساله در رابطه با آن بحثهای زیادی شکل میگیرد و معمولا تا روزهای تحویل لایحه به مجلس ادامه پیدا میکند.
اما با توجه به شرایط ویژهای که احتمالا پیش روی دولت در سال آینده خواهد بود و رئیس سازمان برنامه و بودجه در رابطه با آن تاکنون مسائلی را مطرح کرده و گفته که “با توجه به تحریمهای احتمالی آمریکا شرایط بودجه را به طور ویژه بررسی و تدوین خواهند کرد”، بحث درآمدهای نفتی به گونهای است که احتمالا و بر اساس آنچه مسئولان اعلام کردهاند میزان صادرات نفت تا حدود یک میلیون بشکه در روز خواهد بود.
این در حالی است که اکنون برای سال جاری صادرات نفت به حدود دو میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز میرسد.
اطلاعات دریافتی ایسنا نیز از این حکایت دارد که در رابطه با تعیین قیمت فروش هر بشکه نفت با توجه به افزایش قیمتی که در بازارهای جهانی در چند ماه گذشته داشته و اکنون به میانگین حدود ۷۵ دلار در هر بشکه میرسد، برای بودجه سال بعد بحثهایی برای نفت حدود ۶۵ دلاری وجود دارد و بعید نیست که این قیمت برای آن ثبت شود.
از سوی دیگر باید نفت فروخته شده توسط دولت از سوی بانک مرکزی به ریال تبدیل شود که هرساله مبنای آن برای پیشبینی درآمد نفتی دولت تعیین میشود. نرخهایی که پیشنهاد شده هنوز نهایی نشده است اما ظاهرا نرخ ۵۵۰۰ تومان نیز برای هر دلار از احتمال بالاتری برخوردار است.
بر این اساس دولت درآمدهای ارزی خود در سال آینده را با رشد قیمت دلار به ریال تبدیل خواهد کرد و البته این امری طبیعی بوده و هر ساله معمولا قیمت دلار در بودجه نسبت به سال قبل افزایش دارد. برای سال جاری مبنای دلاری بودجه ۳۵۰۰ تومان بود.
گرچه احتمالا با توجه به تحریمهای پیش رو میزان صادرات نفت ایران کاهش خواهد یافت اما به هر حال افزایش قیمت دلار در بودجه و همچنین افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی تا حدی این کسری را میتواند جبران کند؛ همان طور که در ماههای ابتدایی امسال و بر اساس آنچه سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد افزایش قیمت نفت موجب افزایش درآمدهای نفتی شد، چراکه دولت برای قیمت نفت حدود ۵۵ دلار در هر بشکه با نرخ ۳۵۰۰ تومان پیشبینی کرده بود که این نرخ برای هر بشکه نفت در بازارهای جهانی تا بیش از ۷۰ دلار افزایش داشت.
با این وجود اعداد و ارقام بودجه معمولا تا پایان روزهای پایانی تحویل به مجلس (نیمه آذر) در حال گمانهزنی و چکشکاری بوده و ممکن است تا ساعتهای پایانی نیز نهایی نشود؛ از این رو هر گونه تغییری در نرخها و سقفهای بودجه محتمل است.
موضوعات مرتبط: خبرنامه ، حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
قیمت وام مسکن و نحوه محاسبات
قیمت اوراق تسهیلات مسکن در هفتههای اخیر چندان تغییری نداشته است که شاید بتوان یکی از عوامل این موضوع را رشد قیمت مسکن دانست.
در حال حاضر قیمت هر برگ اوراق تسهیلات مسکن ۶۱ تا ۶۳ هزار تومان داد و ستد قرار میشود. اوراقی که با قیمت ۶۱ هزار تومان داد و ستد میشوند به انتهای سر رسیدشان نزدیک شدهاند.
در آخرین روز کاری هفته اخیر در فرابورس ایران قیمت هر برگ اوراق تسهیلات مسکن شهریور ۱۳۹۷ معادل ۶۳ هزار و ۳۰۰ هزار تومان داد و ستد شد و قیمت هر برگ از اوراق تیر و مرداد ماه ۱۳۹۷ معادل ۶۳ هزار تومان بود.
طی ماههای گذشته قیمت مسکن در شهرهای بزرگ از جمله تهران به رشد چند ده درصدی داشته ولی مقداری که به عنوان وام مسکن پرداخت میشود ثابت مانده است این موضوع باعث شده اوراق تسهیلات مسکن به آن صورتی که باید، نتواند بیخانهها را خانهدار کند.
رشد قیمت ارزهای خارجی در ماههای گذشته یکی از عوامل رشد قیمت مسکن است، چراکه بازار ارز به شدت در بازارهای موازی تاثیر میگذارد. شاید یکی از دلایلی که اوراق تسهیلات مسکن در چند هفته اخیر تغییر قیمتی آنچنانی نداشته است را بتوان این موضوع دانست که با توجه به افزایش قیمت مسکن برای بسیاری تهیه کردن تسه چندان توجیهی نداشته است.
با توجه به قیمتهای موجود در تابلوی معاملات فرابورس با قیمت حدودی هر برگ تسه ۶۳ هزار تومان زوجهای تهرانی برای دریافت وام ۱۰۰ میلیون تومانی مسکن باید ۲۰۰ برگه تسهیلات مسکن خریداری کنند، آنها باید ۱۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان صرف خرید این ۲۰۰ برگ کنند. این مبلغ با احتساب ۲۰ میلیون تومان وام جعاله که بابتش باید ۴۰ برگ بهادار دو میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی خریداری کرد، در مجموع باید برای دریافت وام ۱۲۰ میلیون تومانی مسکن، حدود ۱۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان صرف کنند.
همچنین زوجهای غیر تهرانی که در شهرهایی با جمعیت بیشتر از ۲۰۰ هزار نفر جمعیت زندگی میکنند، میتوانند تا سقف ۸۰ میلیون تومان وام بگیرند که برای گرفتن این مبلغ باید ۱۶۰ ورق بهادار خریداری کنند که با این حساب باید ۱۰ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بابت خرید این اوراق بپردازند که با احتساب دو میلیون و ۵۲۰ هزار تومان برای خرید اوراق وام جعاله، در مجموع برای دریافت وام ۱۰۰ میلیون تومانی باید ۱۵ میلیون و ۱۲۰ هزار تومان پرداخت کنند.
علاوه بر این زوجهای ساکن در سایر شهرهای با جمعیت زیر ۲۰۰ هزار نفر میتوانند برای گرفتن ۶۰ میلیون تومان وام مسکن ۱۲۰ برگ بهادار خریداری کنند که باید هفت میلیون و ۵۶۰ هزار تومان بابت خرید اوراق بپردازند. همچنین برای دریافت ۲۰ میلیون تومان دیگر بابت وام جعاله نیز باید دو میلیون و ۵۲۰ هزار تومان پرداخت کنند که در مجموع برای وام ۸۰ میلیون تومانی ۱۰ میلیون و ۸۰ هزار تومان از سوی زوجین باید پرداخت شود.
مجردهای تهرانی نیز میتوانند تا سقف ۶۰ میلیون تومان و غیر زوجهایی که در مراکز استانهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت دارند تا سقف ۵۰ میلیون تومان و در نهایت غیر زوجهای ساکن در سایر مناطق تا سقف ۴۰ میلیون تومان وام دریافت کنند که به ترتیب هر کدام باید ۱۲۰، ۱۰۰ و ۸۰ برگ بهادار اوراق تسهیلات مسکن را از فرابورس ایران خریداری کنند.
با این حساب مجردهای تهرانی باید برای خرید این اوراق هفت میلیون و ۵۶۰ هزار تومان، افراد ساکن در مراکز استان بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت مبلغ شش میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و افراد گروه سوم مبلغ پنج میلیون و ۴۰ هزار تومان پرداخت کنند. البته در صورت تمایل برای دریافت وام ۲۰ میلیون تومانی جعاله باید مبلغ دو میلیون و ۵۲۰ هزار تومان دیگر هم بپردازند.
اوراق تسهیلات مسکن توسط بانک مسکن منتشر میشود. این اوراق قابلیت معامله در فرابورس ایران را دارد و ارزش اسمی هر برگ پنج میلیون ریال است. مدت اعتبار اوراق تسه حداکثر تا دو دوره شش ماهه قابل تمدید است. این اوراق با توجه به اینکه چقدر تا زمان اعتبارش باقی مانده دارای قیمت متفاوتی است. در صورتی که مدت اعتبار این اوراق به اتمام رسیده و دارنده اوراق از تسهیلات آن استفاده نکند، نماد معاملاتی آن متوقف خواهد شد و وجوه پرداختی دیگر به دارنده اوراق بازپرداخت نخواهد شد.
منبع: ایسنا
موضوعات مرتبط: قانون در یک نگاه ، خبرنامه ، پرسش و پاسخ های تخصصی ، حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
تأثیر واقعی سیافتی بر وضعیت اقتصاد ایران
با تصویب لایحه CFT، یکی از چهار لایحه پربحث دولت برای عمل به توصیههای FATF، حالا همه منتظر تصمیم شورای نگهبان هستند که تکلیف نهایی این لایحه را روشن کند.
اگر تصمیم به تایید مصوبه دیروز مجلس باشد، الحاق ایران به کنوانسیون بینالمللی مبارزه با تامین مالی تروریسم (CFT) می تواند گام مهمی برای دولت در راستای ادامه همکاری ها با دنیا باشد.
از آغاز تا امروز
(FATF (Financial Action Task Force در سال ۱۹۸۹ به ابتکار کشورهای عضو گروه «جی۷» تشکیل شد تا وضعیت قوانین مبارزه با پولشویی را در بازارهای مختلف مالی در سراسر جهان انجام داده و نتیجه را هر چهار ماه یکبار در جلسات رسمی به اطلاع کشورهای عضو برسانند تا این کشورها بتوانند ریسک های سرمایه گذاری را در بازارهای مالی هدف مشخص کنند.
مقررات مبارزه با پولشویی شامل قوانینی است که اشخاص و شرکت ها را موظف می کند که در مورد نخوه کسب درآمدشان به دولت ها توضیح دهند.
گروه اقدام مالی FATF چهل و یک توصیه برای همکاری با کشورهای مختلف دارد که ایران تاکنون ۳۷ توصیه آن را اجرا کرده و تنها ۴ توصیه آن باقیمانده است.برای اجرای این ۴ توصیه دولت،چهار لایحه به مجلس داده که یکی از این چهار لایحه کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم یا همان CTF است.
این نهاد کشورهایی که حوزه ریسک پذیری آنها بالاست را در «لیست سیاه» پرخطرترین کشورها برای سرمایهگذاری قرار می دهند. این لیست سیاه همان لیستی است که از طرف « سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعهای» یا OECD نیز منتشر میشد و عنوان آن هنوز هم «کشورها و قدرتهای نامناسب برای همکاری» است.
یک گام به جلو
ایران، در سالهای گذشته تلاش کرده است با تصویب قوانین جدید، هم نظارت بر پرداخت مالیاتها را بیشتر کند تا هم فضای کسب و کار را بهبود بخشد و هم شبههها در مورد تامین مالی تروریسم از طریق بازارهای غیرشفاف مالی را کاهش دهد.
سیامک قاسمی کارشناس اقتصادی در این رابطه می گوید:« الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم یا CFT اگر که به تایید شورای نگهبان هم برسد،گام بسیار مهمی در خروج دائم ایران از لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی یا FATF خواهد بود و پذیرفته شدن ایران به عنوان یکی ازکشورهایی که استانداردهای ۴۹گانه FTTF را مورد پذیرش قرار داده است که این اتفاق باعث می شود گشایش هایی در حوزه تعاملات پولی و بانکی ایران پدیدار شود.
او اضافه می کند:« واقعیت این است که شاید در حد رسانه این موضوع تا این میزان مطرح نبود، اما FATF و تاثیر آن بر اقتصاد ایران طی سالهای گذشته هم اندازه برجام و شاید جدی تر از تحریم های گذشته ای بود که بعد از برجام برداشته شد.یعنی این اشتباه استراتژیک که پیش آمده بود که این دو مذاکره FATAF همزمان پیش نرفته بود و برجام به تصویب رسید،اما موضوع FATAF همچنان پابرجابود،با این تصمیم مجلس اگر مورد تایید شورای نگهبان هم قرار بگیرد یک گشایش های در مبادلات پولی ایجاد می شود.»
مطابق با قوانین FATF شرکتها و بنگاههای اقتصادی در سراسر جهان موظفند، استانداردهای مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم را اجرا کنند و براین اساس در مواردی که کشوری توسط گروه اقدام مالی در فهرست کشورها و مناطق پرخطر و غیر همکار قرار گرفته باشد،موسسات مالی و سایر بنگاههای اقتصادی یا به طور کلی از تعامل با بانکها و بنگاههای اقتصادی آن کشور صرف نظر یا همکاری خود را منوط به بررسیهای به شدت سختگیرانهای میکنند که در نهایت هزینههای معامله را به طور جدی افزایش میدهدو نهایتا بر
همین اساس، کلیه کشورها تلاش میکنند در فهرست یادشده قرار نگیرند.
سیامک قاسمی در این رابطه می گوید:« نکته مهم دریافت این نکته است که این گشایش های پولی تا چه جایی تاثیر دارد؟ اگر تحریم های آمریکا برای نفت ایران از نوامبر آغاز شود و بانکهایی در سطح جهان بخواهند با ایران همکاری کنند، راهی وجود خواهد داشت .
وی ادامه داد: بانک های کوچکی در جهان وجود دارند که تبادلات پولی با آمریکا ندارند و بنابراین نگرانی های تحریم های آمریکا بر روی آنها چندان زیاد نیست.این بانک ها اگر بتوانند گارانتی هایی از دولت های مرکزی خود بگیرند( مثل بانکهای چینی و روسی) امکان تبادلات بانکی با ایران را خواهند داشت.
وی ادامه داد: به طور مشخص اگر بسته ای که اروپا تعیین کرده در راستای خرید نفت و تهاتر کالا و واردات از اروپا تعیین شود این کنوانسیون زیر ساخت ارتباطات بانکی در این قالب را فراهم میکند.
به گفته این کارشناس اقتصادی این اتفاق اصولا در آغاز تحریم ها امکان تنفسی برای اقتصاد ایران باز می کند.حال اگر این مصوبه به هر دلیلی به تصویب شورای نگهبان نرسید، ما شرایط سخت تری خواهیم داشت . به این دلیل که در این صورت هم تحریم های نفتی، هم بانکی و همزمان تحریم های پولی و بانکی به واسطه FATF شامل ما می شود اما حالا می توان امیدوار بود که فقط تحریم های پولی و بانکی آمریکا را در پیش داریم و از گوشه و کنار دنیا نهادهای پولی و بانکی که بخواهند با ایران کار کنند،نفت بخرند یا در حوزه صادرات با ایران همکاری کرده و ترسی از تحریم های آمریکا نداشته باشند،الان شرایط آماده است و عملا ایران وارد این استاندارد شده است.این موضوع می تواند گشایش مهمی در ماههای آینده به ویژه با سخت شدن تحریم ها در اقتصاد ایران ایجاد کند.
در مقابل این دیدگاه مجید شاکری کارشناس اقتصادی هم می نویسد:« کسانی در داخل کشور گمان می کنند راه کاهش ریسک پولشویی فقط از FATFمی گذرد. در حالی که از ۱۰۰ نمره ایندکس بال تنها ۳۰ نمره مربوط به FATF است و بقیه موارد حوزه های جداگانه ای را شامل است. در حالی که برای آن ۳۰ نمره FATF همه ظرفیت وزارت خارجه و بانک مرکزی و وزارت اقتصاد پای کار است و برای کاهش ریسک از بعضی منافع حیاتی ملی چشم پوشی شده است در سایر اجزای ایندکس از برقراری ارتباط ساده و ارائه مدارک اولیه هم غفلت شده است.»
هرچند بنا به گفته محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه آنچه مجلس تصویب کرد تضمین همکاری کشورها با ایرا نیست اما بنا به گفته کارشناسان می تواند بسیار موثر باشد. ظریف دیروز در دفاع از این لایحه گفته بود:« نه بنده و نه آقای رئیسجمهور نمیتوانیم تضمین دهیم که با پیوستن به لایحه عدم حمایت مالی از تروریسم مشکلات ما حل خواهد شد. اما میتوانیم تضمین دهیم با نپیوستن به این لایحه آمریکا بهانه مهمی را برای افزایش مشکلات ما پیدا خواهد کرد.»
موضوعات مرتبط: حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
گروههای ممنوعالمعامله در FATF کدامند؟
یک کارشناس اقتصادی گفت: در حال حاضر چهار گروه داعش، طالبان، القاعده و جیشالنصره در FATF ممنوعالمعامله هستند؛ هر چند ممکن است بعدا بخواهند گروههای انقلابی را هم جزو این گروهها قرار دهند که آن موقع میتوانیم از این سازمان خارج شویم که با ترک عضویت چیزی از دست نمیدهیم.
ایمان اسلامیان با تشبیه FATF به آرم استاندارد یک خودرو که فقط از آن طریق میتوان در خیابانها تردد کرد، گفت: به همین نسبت ما اگر FATF را نپذیریم، نمیتوانیم وارد مبادلات بینالمللی شویم.وی با بیان اینکه سازمان FATF ارشاداتی را مطرح میکند، اظهار کرد: FATF اعضایش را موظف میکند در راستای یکسری استانداردهای مشترک همکاری کند.یکی از این استانداردها مبارزه با تروریسم سازمان یافته در شبکههای مالی مربوط به آنهاست، چراکه یکی از موثرترین راههای از بین بردن تروریسم، مسدود کردن شریانهای مالی مربوط به آن است.اسلامیان با اشاره به رویکردهای مختلف نسبت به FATF در داخل کشور ادامه داد: یک رویکرد این بود که خودمان ملاحظات مربوط به پولشویی و سلامت شبکه مالی را انجام دهیم و رویکرد دیگر هم این است که از طریق تعهدات جهانی این شفافیت را ایجاد کنیم. پیش از این، مرکز اطلاعات مالی و مبارزه با پولشویی (FIU) که در وزارت امور اقتصادی و دارایی و همچنین بانک مرکزی پیشبینی شد در راستای ایجاد همین شفافیت مالی بود. از این جهت بود که بانکها ملزم شدند سقفی از مبالغ را منتقل کنند.
با ترک عضویت FATF چیزی از دست نمیدهیم
این کارشناس اقتصادی با اشاره به ادعاهای برخی از منتقدان FATF مبنی بر اینکه در صورت تصویب این قانون برخی چیزها را از دست میدهیم، بیان کرد: FATF در واقع یک عضویت است و با ترک عضویت میتوانیم از آن خارج شویم و هزینهای هم نمیدهیم. این قانون فقط گروههایی که در ذیل فصل هفت قطعنامه شورای امنیت قرار میگیرند را ممنوعالمعامله اعلام کرده است.وی افزود: در حال حاضر فقط چهار گروه داعش، طالبان، القاعده و جیشالنصره ممنوعالمعامله هستند؛ هر چند ممکن است بعدا آنها بخواهند گروههای انقلابی را هم جزو این گروهها قرار دهند که آن موقع ما میتوانیم از این سازمان خارج شویم.او به ارتباط بین تصویب قانون FATF با بازار ارز هم اشاره کرد و ادامه داد: مشکل جدی ما در بحث ارز این است که در حوزه ارزی یک بخش واقعی و یک بخش غیرواقعی و اصطلاحا کف خیابانی داریم. مشکل ما اتفاقا اسکناس نیست. مشکل ما اعتبار است که به خاطر برخی محدودیتها نمیتوانیم نقل و انتقال اعتباری داشته باشیم.
شانسی برای ارتباط با بانکهای متوسط و بزرگ نداریم
اسلامیان با بیان اینکه اثرگذارترین تحریمها در نظام مالی برای ما تحریمهای بانکی است، اظهار کرد: بعد از برجام چون بانکهای جهانی از تحریمهای آمریکایی واهمه داشتند، عملا نتوانستند با ایران ارتباط برقرار کنند و در شرایط فعلی هم به خاطر همین تحریمهای آمریکایی، شانسی برای ارتباط با بانکهای متوسط و بزرگ جهانی نخواهیم داشت.این کارشناس اقتصادی در نهایت با بیان اینکه اروپا بانک همکاری اتحادیه اروپا را ملزم به همکاری با ایران کرده است، گفت: این امر میتواند باعث تسهیل در فعالیتهای مالی کشور شود و عدم تصویب FATF میتوانست باعث شود که این بانکها هم با ما کار نکنند. FATF این نیاز بانکها را که میخواهند با ایران ارتباط و پیمان دو جانبه داشته باشند را حل میکند اما نمیتواند تاثیری در بخش تامین مالی بینالمللی بگذارد، چراکه اینجا ما نیازمند ارتباط با بانکهای بزرگ هستیم.گفتنی است، مجلس شورای اسلامی در اواخر روز کاری ۱۵ مهرماه سال جاری یک لایحه دیگر از چهار لایحه باقی مانده از تعهدات FATF را با عنوان کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم یا همان CFT تصویب کرد تا کشور یک قدم دیگر به عضویت در این معاهده بینالمللی نزدیکتر شود.
موضوعات مرتبط: حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
مزایای افزایش نرخ ارز چیست؟
علیاصغر سمیعی – رییس اسبق کانون صرافان
اخیراً فواره بلند شده قیمت ارز و سکه سرنگون شد و قیمت دلار که تا ۱۹۰۰۰ تومان بالا رفته بود به زیر ۱۴۰۰۰ تومان و با رسیدن اخبار جدید و تصویب لایحه CFT به سقوط خود ادامه داد.
خبر ممکن است درظاهرخبرخوبی باشد و مردم از شنیدن آن خوشحال شوند مخصوصا که از گوشه و کنار از کارشناس و غیرکارشناس و از مقامات و غیرمقامات زمزمه های قیمت های ده هزار و زیر ده هزار و گاهی حتی هفت هزار و شش هزار هم شنیده میشود.
ولی نمیدانم چرا کمتر کسی از خود سوال میکند، که اگر قیمتها باید اینقدر پایین میبود، چرا اجازه داده شد که به لمس قیمتهای چند برابری برسیم و چرا ناگهان همانطورکه قیمتها دیوانهوار بالا رفته بود سراسیمه هم پایین آمد؟ و شیب منحنی نمایش آن چرا این قدر تند است؟
بارها گفته شده قیمت یعنی علامت، و دادن و نهادن قیمت مصنوعی و غیرواقعی و دستوری بر هر کالا و خدمتی نوعی دروغگویی و در واقع باعث گمراهی کسانی است که با آن قیمت سروکار پیدا میکنند.
بالارفتن قیمت ارز هم اگر طبیعی باشد در واقع امر مذموم و نامبارکی نیست و مواهبی دارد. از جمله همین بالا رفتن نرخ دلار تا مرز ۱۹۰۰۰ تومان به گفته برخی از آگاهان، قاچاق کالا را تا یک سوم کاهش داده بوده، همچنین حجم مسافرت به خارج از کشور هم کاهش یافته، کاهش واردات کالاهای غیرضروری نیز از دیگر مواهب است.
قیمت وقتی به مرز ۱۹۰۰۰ تومان رسید البته آثار تورمی خود را هم آشکار کرد و همچنین آثار روانی، ولی متاسفانه آنگونه نیست که به محض اینکه به ضرب تزریق یا تبلیغ و غیره قیمت دلار را با یک شیب تند بین ۳۰ تا ۴۰درجه کاهش دهیم، بلافاصله آثار روانی و تورمی نرخ های بالاتر هم از بین برود یعنی آثار سوء از بالا رفتن نرخ ارز و نوسانات و تلاطمات ناشی ازآن باقی میماند و آثار خیر آن با پائین افتادن نرخ بلافاصله خنثی میشود. ضمن اینکه اثر مخرب نوسانات کاهشی هم مزید میگردد
موضوعات مرتبط: حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
رمز کارتهای بانکی یکبارمصرف میشود
معاون فناوری اطلاعات بانک ایران زمین ابلاغ بخشنامه الزامات رمزهای پویا را یک جهش بزرگ در ارتقاء امنیت تراکنش مبتنی بر کارت دانست و گفت: بهرهگیری از رمزهای پویا الزام آور می شود.
به گزارش ایبِنا؛ فرهاد اینالوئی در خصوص ابلاغ بخشنامه الزامات رمزهای پویا به شبکه بانکی از سوی بانک مرکزی، اظهار داشت: یکی از مشکلات عمده که در بخش امنیت تراکنشهای مبتنی بر کارت وجود دارد، مربوط میشود به اینکه مشتریان بانکی در حفظ رمز دوم کوشا نیستند و احتمال درز این اطلاعات و در اختیار قرار گرفتن آن در دست سودجویان وجود دارد.
وی تصریح کرد: استفاده از رمزهای یکبار مصرف و ابزارهای مشابه آن مثل بلیتهای یکبارمصرف در این بخش منجر به افزایش امنیت تراکنشها در صورت افشاء رمز دوم کارتهای بانکی میشود و امکان سوءاستفاده را در این حوزه کاهش میدهد.
اینالوئی در خصوص فرصت سه ماه ای که در بخشنامه الزامات رمزهای پویا به بانکها و موسسات اعتباری بهمنظور فرهنگسازی در این حوزه داده شد، خاطرنشان کرد: بیشتر بانکها از مدتها قبل فعالیت در ارائه رمزهای پویا به مشتریان را آغاز کردهاند که برخی این خدمت را بهصورت توکن های سختافزاری که رمزهای یکبار مصرف تولید میکند و برخی دیگر نرمافزارهای تولید رمزهای یکبار مصرف به صورت اختیاری به مشتریان ارائه دادهاند.
بانک ایران زمین از مدتها پیش خدمت رمز یکبار مصرف را به صورت اختیاری به مشتریان ارائه کرد
معاون فناوری اطلاعات بانک ایران زمین ادامه داد: در این بانک مشتریانی که علاقهمند به استفاده از رمزهای یکبار مصرف بودهاند، این خدمت را به صورت یک اپلیکیشن موبایلی که رمز پویا تولید میکند، دریافت کردهاند.
اینالوئی در خصوص زمانبندی اجرای این بخشنامه، گفت: فرصت سه ماهه ای که بانک مرکزی به بانک برای ایجاد زیرساخت ارائه رمز یکبار مصرف داده است، شاید برای بانکهایی که به این بخش ورود نکردهاند، کافی نباشد اما برای دیگر بانکها که از مدتها پیش این خدمت را به صورت اختیاری به مشتریان ارائه میدادند، مناسب است.
وی افزود: بانکها بر اساس زمانبندی بخشنامه رمزهای OTP باید با یک برنامهریزی مدون، فرهنگسازی در این بخش را به سمت الزام در استفاده از رمزهای پویا به مشتریان سوق دهند.
حرکت به سمت بهرهگیری از رمزهای پویا
اینالوئی تصریح کرد: اگر مشتریان بانکی بااطلاع رسانیهای مناسب از سوی شبکه بانکی و پرداخت از مزیتهای استفاده از رمزهای یکبارمصرف آگاه و مطلع شود با الزام استفاده از OTP امنیت تراکنشهای مبتنی بر کارت آنها به چه میزان افزایش مییابد، خودجوش به سمت بهرهگیری از این خدمت روی میآورند.
وی در خصوص میزان امنیت در این راهکار، اظهار داشت: OTP در حال حاضر در دو مدل در بازار موجود است، که یکی بهصورت سختافزاری با یک برند ایتالیایی در چند بانک بزرگ مورداستفاده قرارمی گیرد و از امنیت بالایی به دلیل بهرهگیری از الگوریتمهای پیچیده برخوردار است و اگر توکن های سختافزاری OTP از شرکتهای بزرگ با برند معتبر تهیه شوند از امنیت کافی برخوردار هستند.
اینالوئی اظهار داشت: نرمافزارهایی هم که برای تولید رمزهای یکبارمصرف در بانکها مورداستفاده قرار میگیرد از الگوریتمهای پیچیدهای برخوردار است و تاکنون موردی از هک آن اعلام نشده و حتی اگر هکری بتواند رمز مشابه در این نرمافزارها بسازد به دلیل زمان استفاده کوتاه از این رمزهای یکبار مصرف که در حدود ۶۰ ثانیه است، فرصت کافی برای استفاده از آن را ندارد و استفاده از رمزها پویا به نسبت رمزها ایستا بهمراتب از امنیت بالاتری برخوردار است.
افزایش امنیت تراکنشهای مبتنی بر کارت با پویاسازی رمزهای دوم
وی در پاسخ به این پرسش که استفاده از رمز ایستا به همراه یکی از شاخصهای بیومتریک را کارشناسان راهکار بهتری برای امنیت تراکنشهای مبتنی بر کارت میدانند، گفت: این گفته درست است و دوگانه شدن رمزها منجر به افزایش امنیت میشود ولی دستگاههای پذیرنده در این روند کم است و تنها از اثرانگشت به همراه رمز دوم میتوان در اپ های موبایلی بهره برد و قابلاستفاده در سایر کانالها نیست.
معاون فناوری اطلاعات بانک ایرانزمین گفت: بانک مرکزی با ابلاغ بخشنامه الزامات رمزهای پویا یک جهش بزرگ به سمت ارتقا امنیت در تراکنشهای مبتنی بر کارت برداشته است و در مراحل بعدی بانکها میتوانند بسته به کاربردهای موجود برای مشتریان خاص و تراکنشهای با مبالغ بالا از رمزهای خاص بهره ببرند ولی سخت کردن کار برای عموم مردم منجر به عدم استفاده از سرویس میشود.
وی در خصوص راهکار ترغیب مشتریان بانکی به استفاده از رمزها پویا، گفت: در بانک ایران زمین اول این روند برای مشتریان فعال آغاز میشود و با ارسال پیامک به آنها اطلاع میدهیم که برای ارتقای امنیت در پرداختها از رمزهای یکبار مصرف استفاده کنند و این موضوع را رصد میکنیم و در نهایت با ارسال پیامک به تمام مشتریان به آنها اطلاع میکنیم که از یک تاریخ اول خردادماه ۹۴ بر اساس بخشنامه بانک مرکزی، رمزهای دوم ایستای کارتهای بانکی حذف و بهر گیری از رمزهای پویا الزامی میشود.
زمانبندی اجرای بخشنامه الزامات رمزهای پویا
به گزارش ایبِنا، بر اساس بخشنامه الزامات رمز پویا که در تاریخ اول شهریورماه سال جاری به شبکه بانکی ابلاغ شد، بانکها از تاریخ ابلاغ این بخش نامه، تا اول آذرماه برای فرهنگسازی و ترغیب مشتریان بانکی به استفاده از رمزهای یکبارمصرف در تراکنشهای مبتنی بر رمز دوم کارت و همچنین آماده کردن این زیرساخت در سامانههای الکترونیکی خود برای ارائه خدمت رمز یکبارمصرف به مشتریان بانکی فرصت دارند.
همچنین از اول آذرماه ۹۷ رمز دوم ایستا و یکبارمصرف همزمان به مشتریان ارائه میشود و مسئولیت رخدادهایی که به خاطر ایجاد نشدن زیرساخت بهرهگیری از رمزهای یکبار مصرف برای مشتریان ایجاد خواهد شد نیز بر عهده بانک و موسسات اعتباری گذاشتهشده است.
افزون بر این، از اول خردادماه سال ۹۸ بر اساس این بخشنامه، رمز دوم تمام کارتهای بانکی حذف و باید تمام بانکها زیرساخت ارائه خدمت رمز یکبار مصرف در تراکنشهای کارتی مبتنی بر رمز دوم را فراهم کرده و تمام مشتریان نیز باید با بهرهگیری از رمزهای یکبار مصرف نسبت به انجام تراکنش اقدام کنند.
موضوعات مرتبط: حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
توهم پولی چیست؟
توهم پولی یا همان Money Illusion به معنای آن است که مردم ممکن است نسبت به کاهش قدرت خرید ناآگاه باشند.
به گزارش ایبِنا، این پدیده برای اولین بار در اوایل قرن بیستم توسط اروینگ فیشر مطرح شد. وی در سال ۱۹۲۳ هم کتابی دقیقا با عنوان “توهم پولی” منتشر کرد. بعدها توهم پولی از طریق مکتب کینزی وارد مدلهای اقتصاد شد و در کتابهای اقتصاد کلان به آن پرداخته میشود.
زمانی که یک شخص یا یک جامعه بدون در نظر داشتن آثار پدیده تورم در کاهش قدرت خرید صرفاً با اتکا به افزایش اسمی درآمد خود، احساس ثروتمند شدن یا سرخوشی از افزایش درآمد کند، این فرد یا جامعه، از منظر علم اقتصاد دچار توهم پولی است.
به بیان دیگر توهم پولی عبارتست از تمایل به فراموش کردن تغییر ارزش پول، در نتیجهٔ تورم یا رکود. مثلاً در مواقع تورم افراد ممکن است، به عقد قرار دادهایی مبادرت کنند، بدون توجه به اینکه پول در نتیجهٔ تورم ارزش خود را از دست میدهد.
توهم پولی نخستین بار توسط ایروینگ فیشر ایروینگ فیشر مطرح شد. وی از اصطلاح توهم پولی برای اشاره به ناتوانی تفکیک میان یک دلار و قدرت خرید آن دلار (یا آنچه که میتوان پس از تورم با یک دلاری خریداری کرد) استفاده نمود.
نرخ سود سپردههای بانکی یکی از مثالهای خوب در زمینه توهم پولی است. وقتی که نرخ سود اعطایی به سپردهها کاهش مییابد، افراد نارضایتی را خود از بازده کم سپردهها اعلام میکنند. در حالیکه ممکن است با نرخ بهره اسمی بالاتر و تورم بالاتر، وضعیت بدتری داشته باشند.
توهم پولی به هنگام افزایش دستمزد کارگران نیز اتفاق میافتد. از آنجاییکه دستمزدها بخش عمده هزینههای کسبوکار را تشکیل میدهند، افزایش دستمزدها معمولاً به افزایش قیمتها منتهی میشود. کارگرانی که دچار توهم پولی هستند، از دریافت دستمزد بالاتر خوشحال میشوند، درحالیکه با این دستمزد بالاتر، چیزهای کمتری را میتوانند خریداری نمایند.
موضوعات مرتبط: حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
راکدترین بازارهای ایران کدامند؟
طلا و سکه و ارز
از ارز به دلیل محدودیت های اعمالی بر خرید و فروش آن عبور کنیم می رسیم به طلا و سکه که این روزها می تواند لقب راکدترین بازار را از آن خود کند . طلافراشان و صرافان خلوت ترین روزهای کاری خود را سپری می کنند و در حالی که اعلام خبر قیمت طلا و سکه مشتری فراوانی دارد، خود این اقلام در سبد خرید جایی ندارند.برخی طلافروشان معتقدند این روزها طلا و سکه از سبد خرید خارج شده چرا که رشد قیمت ها امکان خرید را از میان برده است و حتی الزامات فصلی نظیر عید قربان و غدیر نیز این خودروی از نفس افتاده را حرکت نداد.فعالان این حوزه از صفر شدن خرید مصنوعات طلا سخن می گویند ، اتفاقی که با وجود عروسی های پرشمار این روزها کمی عجیب است.
خودرو
پراید ۴۳ میلیون تومانی را جدی بگیرید حتی اگر در هفته ای که گذشت حتی یک دستگاه آن به فروش نرسیده باشد.نمایشگاه های خودرو این روزها خلوتند. نه مشتری می آید و نه مشتری می رود.بازار خالی از خریدار و فروشنده است.عکس این وضعیت را خودروسازانی تجربه می کنند که به محض اعلام پیش فروش، با انبوه متقاضیان روبرو می شوند.یکی از فعالان این بازار در خصوص وضعیت خرید و فروش گفت: من تا به حال پرایدی گران تر از ۲۷ میلیون تومان نفروخته ام.هر چند قیمت ها بالا نرفته اما مشتری در بازار نیست و بازار خودرو که در سال های گذشته راکد بود، امسال راکد تر از قبل شده است.وی می گوید برای تحریک تقاضا باید صبر کرد، یا لازم است قدرت خرید از طریق ترمیم دستمزد افزایش یابد یا اینکه بالاخره شرایط مهیا شده و با تزریق تسهیلات و … شاهد رشد تقاضا باشیم .معامله گران این بازار می گویند در هفته های اخیر تقاضا تنها بر خودروی صفر کیلومتر به دلیل تفاوت شدید قیمت با بازار سوار شده است و کسی متقاضی خرید خودروی دست دوم و گران قیمت نیست .
لوازم خانگی
این بازار را بازار کالاهای مصرفی بادوام لقب داده اند بازار لوازم خانگی.نه اینکه مشتری در این بازار نباشد، فروشنده ای نیست . قیمت ها بعضا دو تا سه برابر افزایش یافته و بازار تهی از کالاست.راکدترین روزهای این بازار نیز از راه رسیده است و دیگر کمتر کسی به سمت امین ظهور و جمهوری و… حرکت می کند. فعلا تقاضای خرید امری بیهوده از سوی مشتریان تلقی می شود .برخی معتقدند سیاست صبر از سوی خریداران در پیش گرفته شده و وضعیت چندان روشن نیست . فروشندگان و فعالان نیز چاره ای جز صبر ندارند.
لوازم صوتی و تصویری و کامپیوتری
فعالان این بازار لازم است تن به تعطیلات طولانی مدت تری بدهند. این اقلام نه در سبد ضروریات جای دارد و نه این روزها کسی توان پرداخت قیمتهای چند برابر شده شان را دارد . یکی از فعالان این بازار می گوید: قطعه برای کامپیوتر نیست، اگر هم باشد قیمت بالایی دارد، فعلا کسی برای خرید مراجعه نمی کند تا بازار وضعیت را روشن کند .دوربین های عکاسی و فیلمبرداری با رشد دو تا سه برابری قیمت روبرو شده اند و تجهیزات کامپیوتری و صوتی نیز از رشد قیمت دلار مصون نیستند .
بازار گوشی تلفن همراه
هر چند داستان سوء استفاده از ارز ۴۲۰۰ تومانی با نام گوشی تلفن همراه گره خورد اما این بازار نیز این روزها بازاری به شدت راکد با خرید و فروش های به کف رسیده است.کسی برای خرید مراجعه نمی کند. قیمت ها رشد قابل توجهی دارد و تقاضای خرید به تعویق افتاده است . فعالان بازار می گویند با این شرایط ما هم چندان راغب به فروش نیستیم چون امکان جایگزینی کالا مبهم است از این رو بهتر است فعالا خری و فروش راکد بماند.
و اما مسکن
قیمت مسکن از ابتدای سال تا کنون ۶۲ درصد افزایش یافته است . مسکن سرمایه ای ترین کالای ایرانی سال هاست که در سبد خانوار ایرانی جای ویژه ای را به خود اختصاص داده است . این بازار اما موقعیت متفاوت تری را نسبت به قبل دارد .در این بازار فروشنده کمتر پیدا می شود . اغلب مالکان دست از فروش کشیده اند و منتظرند قیمت ها راه خود را روشن کنند . تب رشد قیمت ها به گفته برخی فعالان بازار در حال فروکش است چرا که تقاضا برای خرید مسکن، در این وضعیت در تهران پایین بوده و کسی یارای خرید واحد مسکونی، به قیمتی متوسط هفت میلیون و سیصد هزار تومان را ندارد.
موضوعات مرتبط: حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
وزیر صنعت از اصلاح 1500 ردیف تعرفه واردات برای رفع نگرانی صنعتگران در سال 94 خبر داد و گفت: بهتر است واردات با ارز آزاد انجام شود.
محمدرضا نعمت زاده در حاشیه جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی در جمع خبرنگاران گفت: نظرات اصلاحی برای 1500 ردیف تعرفه هفته جاری به دولت ارسال می شود تا در صورت تصویب از اوایل سال 94 اجرایی شود، این در حالی است که برخی از این تعرفه ها کاهشی و برخی افزایشی است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: اگرچه صرفه جویی ارزی باید در دستور کار قرار گیرد اما در کنار آن باید صادرات غیرنفتی نیز افزایش یابد تا درآمد ارزی ایجاد شود،
به گفته نعمت زاده، صادرات در ده ماهه سال جاری از افزایش 22 درصدی برخوردار بوده است، ضمن اینکه واردات با ابزار تعرفه قابل کنترل است، به همین دلیل دولت واردات اولویت ده را با دو برابر سود بازرگانی مجاز اعلام کرده است، البته تنها دو تا سه درصد واردات در گروه ده انجام می شود.
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از فارس، وی تصریح کرد: با کاهش درآمدهای نفتی، اگرچه صادرات 22 درصد رشد داشته و درآمدهای ارزی بیشتر شده اما صادرات به برخی کشورها با محدودیت مواجه شده است.
به گفته نعمت زاده، برخی صنعتگران نگران واردات هستند که بر این اساس، پیشنهاد اصلاح 1500 ردیف تعرفه ای به دولت در هفته جاری ارسال خواهد شد تا در صورت تصمیم گیری، از اوایل سال آینده اجرایی شود. در این راستا برخی ردیف های تعرفه ای افزایش و برخی ردیف ها برای جلوگیری از واردات غیر رسمی کاهش می یابد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: بهتر است برای واردات از ارز آزاد استفاده شود، البته واردات کالاهای مصرفی باید با ارز متقاضی باشد.
وی در خصوص قیمت نان نیز گفت: در رابطه با نان نباید عجولانه تصمیم گرفت ولی به طور کلی باید آزادسازی به یکباره صورت گیرد.
موضوعات مرتبط: حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
کارشناسان بازار جهانی پیشبینی کردند؛
کاهش بیشتر قیمت طلا در هفته جاری
کارشناسان بازار جهانی انتظار دارند قیمت طلا در هفته جاری به روند نزولی هفته گذشته ادامه دهد و فشار بیشتری را در کوتاه مدت تجربه کند.
بعضی از تحلیلگران اظهار کردند گزارش لحظه آخر توافق احتمالی میان یونان و وام دهندگان اروپایی این کشور باعث شد طلا روز جمعه را با کاهش به پایان رساند و با کاهش هفتگی متوالی روبرو شود.
بهای هر اونس طلا در بازار کامکس نیویورک تا پایان معاملات روز جمعه به 1204 دلار رسید که 22.60 دلار یا 1.84 درصد کاهش در یک هفته گذشته را نشان داد.
کاهش هفتگی طلا به معنای وجود احساس بدبینی در بازار است که ممکن است منجر به نزول قیمت این فلز به سطح پایینتری شود.
ذخایر «اس پی دی آر گولد تراست» که بزرگترین صندوق سرمایه گذاری طلای قابل معامله در بورس در جهان و معیار سنجش رضایت سرمایه گذاران است، امسال حدود هشت درصد رشده کرده و تا چهارشنبه هفته گذشته به 769.46 تن رسید. رضایت سرمایه گذاران طلا از ابتدای امسال به دلیل نوسان بازارهای ارزی و ابهام نسبت به دورنمای افزایش نرخهای بهره و همچنین سیاستهای پولی در سراسر جهان بهبود یافته است. معامله گران انتظار دارند تقاضای فیزیکی برای طلا از اواخر فوریه که تعطیلات سال نو در چین به پایان میرسد، شروع به بهبود کند و قیمت این فلز زرد با انتظارات برای کاهش تعرفه واردات طلا در هند صعود کند.
طبق آمار شورای جهانی طلا، این دو کشور بزرگترین مصرف کنندگان طلا در جهان هستند.
با اینهمه تحلیلگر دیلی اف ایکس انتظار دارد قیمت طلا در کوتاه مدت همچنان به کاهش ادامه دهد. سقوط طلا به پایین 1235 دلار در دهم فوریه، بدبینی نسبت به این فلز ارزشمند را تجدید کرد و اگر طلا سطح پشتیبانی 1199 دلار را حفظ نکند در این صورت این احتمال وجود دارد که به سطح پشتیبانی 1172 دلار سقوط کند.
جیمز استیل، تحلیلگر اچ اس بی سی گفت: ریسکی که هفته جاری برای طلا وجود دارد فقدان تقاضا از سوی چین است که عامل پشتیبانی مهمی برای بازار طلا به شمار میرود با اینهمه این پتانسیل وجود دارد که طلا سطح 1200 دلار را حفظ کند.
با توجه زیادی که نسبت به بانک مرکزی آمریکا و افزایش آتی نرخهای بهره در این کشور وجود دارد مهمترین رویداد برای بازار طلا در هفته جاری گزارش دو روزه جانت یلن، رییس بانک مرکزی آمریکا در مقابل کنگره این کشور خواهد بود که روز سه شنبه آغاز میشود. سرمایه گذاران همچنان تحولات منطقه یورو و مذاکرات بروکسل میان یونان و وام دهندگان اروپایی این کشور در مورد تمدید برنامه نجات مالی را زیر نظر دارند.
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایسنا، طلا از سپتامبر سال 2011 که به رکورد بالای 1900 دلار رسیده بود، حدود 40 درصد کاهش یافته است. این فلز زرد در فاصله دسامبر سال 2008 تا ژوئن سال 2011 به دلیل اجرای تدابیر محرک مالی بانکها که با هدف پشتیبانی از رشد اقتصادی و مقابله با تورم صورت گرفت، 70 درصد جهش یافت اما آغاز تعدیل این تدابیر از سوی بانک مرکزی آمریکا سقوط طلا در دو سال گذشته را بدنبال داشت و تحلیلگران پیش بینی میکنند طلا در سال 2015 برای سومین سال متوالی کاهش پیدا میکند.
موضوعات مرتبط: حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
سقوط آزاد اونس طلا و حذف حباب منفی سکه
طلا نیوز: يكي از روشهاي پيشبيني قيمتها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر اين اساس در این صفحه روندهاي قيمتي بازارهای مهم ایران و جهان به نمايش گذاشته شدهاند. همچنين در متن مربوط به هر قسمت روند آتي قيمتها براساس شواهد موجود پيشبيني شدهاند.
بازار سهام
رشد آرام شاخص کل در بازاری پویا
در آخرین روز معاملات هفتگی، شاخص کل رشد 183 واحدی (معادل 25/0 درصد) را تجربه کرد و بار دیگر وارد کانال 74 هزار واحدی شد. به این ترتیب، در مقیاس هفتگی تقریبا بدون تغییر باقی ماند. با این حال، بررسی «دنیای اقتصاد» از حجم و ارزش معاملات روزانه نشان از پویایی قابل توجه بازار دارد. بر این اساس، با حذف معاملات بلوکی، حجم و ارزش معاملات در هفته گذشته نسبت به متوسط آن در ماه مهر به ترتیب 36 و 32 درصد افزایش یافته است. به عقیده کارشناسان، عدم رشد شدید شاخص کل، نهتنها خبر بدی نیست، بلکه نشان از عدم ورود هیجان به این بازار دارد. در این شرایط، آنچه مهم است افزایش حجم و ارزش معاملات است که با ورود سرمایههای جدید، زمینه رونق بازار سرمایه را فراهم کرده است.
بازار ارز
ثبات دلار در فضای مناسب مذاکرات هستهای
در پایان معاملات هفتگی، هر دلار آمریکا به قیمت 3 هزار و 245 تومان معامله شد. به این ترتیب، در مقیاس هفتگی رشد ملایم 5/0 درصدی را به ثبت رساند. در این شرایط، اخبار مناسبی درخصوص رسیدن به توافق نهایی هستهای تا پایان مهلت فعلی به گوش میرسد. در این رابطه، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، به لحظات حساس مذاکرات اشاره کرده و افزوده است: معتقدیم که میتوانیم تا پیش از ضربالاجل 24 نوامبر به نتیجه نهایی برسیم. گرچه برخی دیگر، تمدید مجدد مذاکرات را محتملتر عنوان میکنند، اما هر دو گروه رسیدن به توافق جامع را بازی برد- برد برای جامعه جهانی میدانند. در این میان میتوان به هفتهنامه اکونومیست اشاره کرد که از کاهش تندرویها در ایران سخن گفته و از غرب انتظار دارد تا از فرصت به دست آمده جهت رسیدن به توافق نهایی استفاده کند.
بازار سکه
سکه آماده ریزش بیشتر
در پایان معاملات هفتگی، هر سکه طرح جدید با افت 3/1 درصدی به قیمت 925 هزار تومان معامله شد. این در شرایطی بود که دلار افزایش 5/0 درصدی و طلای جهانی افت شدید 8/2 درصدی را به ثبت رساند. به دنبال آنکه افت قیمت سکه کمتر از برآیند دلار و اونس طلا بود، حباب منفی سکه پس از مدتها از بین رفت و سکه در مقابل افت بیشتر مقاومت نشان داد. این در حالی است که روز گذشته، طلای جهانی همچنان مسیر نزولی خود را ادامه داد و به حدود 1170 دلار رسید. به این ترتیب، اونس طلا افت بیشتری را در این مدت شاهد بود که اثر خود را امروز بر قیمت سکه خواهد گذاشت. با فرض ثبات قیمت دلار در روز جاری، قیمت سکه ممکن است تا سطح 900 هزار تومان نیز افت پیدا کند.
بازار طلای جهانی
طلا در کمترین قیمت 4 ساله
در ساعات پایانی روز چهارشنبه، نتایج نشست کمیته بازار آزاد فدرال رزرو (FOMC) منتشر و طی آن تصمیم بر آن شد تا سیاستهای تسهیل کمی (QE) خاتمه پیدا کند. با انجام این تصمیم، قیمت طلای جهانی شروع به سقوط کرد. به این ترتیب، طلای جهانی با حدود 60 دلار کاهش قیمت به کمترین مقدار خود از سال 2010 رسید و در لحظه تنظیم این گزارش به قیمت 1173 دلار بر اونس معامله میشد. تصمیم فدرال رزرو مبنی بر پایان دادن به برنامه خرید اوراق قرضه در کنار گزارش فراتر از انتظار رشد اقتصادی آمریکا (5/3 درصد در مقیاس سالانه) سبب افزایش شاخص دلار آمریکا و همچنین افزایش ریسکپذیری سرمایه گذاران شد (عوامل منفی برای قیمت طلا). گرچه این اقدام، احتمال افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو را تقویت کرد، اما هنوز این نرخ نزدیک به صفر باقی مانده است.
بازار اوراق مسکن
افت هفتگی آرام «تسه»ها
در پایان معاملات هفتگی، اوراق تسهیلات مسکن فروردین 1392 (تسه9201) با یک درصد افت، به قیمت 92 هزار و 331 تومان معامله شدند. به این ترتیب، اوراق مزبور که از ابتدای سال بازدهی قابل توجهی را نسبت به سایر بازارها کسب کرده بودند، از ابتدای پاییز بر خلاف آنها حرکت کرده و با افت قیمت همراه شدهاند. در این دوران، محدوده حرکتی «تسه»ها به 95-90 هزار تومان رسیده است. کاهش مازاد تقاضای «تسه»ها با توجه به کاهش تقاضای مسکن عامل اصلی این تغییر کانال است. با این حال، شرایط به گونهای نیست که قیمتهای کمتر از 90 هزار تومان پایدار باشند. یکی از دلایل این امر، کسب سود توسط دارندگان امتیاز تسهیلات مسکن از طریق فروش «تسه»ها در فرابورس است. در واقع، افراد با سرمایهگذاری در بانک مسکن و کسب امتیاز مزبور، تمایلی به فروش آن در قیمتهای پایین ندارند.
بازار نفت
بیشترین افت ماهانه قیمت نفت از 2012
نفت خام آمریکا که روز چهارشنبه اندکی رشد قیمت را تجربه کرده بود بار دیگر تغییر مسیر داد. به این ترتیب، در لحظه تنظیم این گزارش هر بشکه نفت WTI به قیمت 5/80 دلار معامله میشد. بر این اساس، نفت خام آمریکا و برنت بیشترین افت ماهانه خود را از سال 2012 تا کنون به ثبت رساندند. بررسی کارشناسان بلومبرگ نشان میدهد طی ماه گذشته (اکتبر)، کشورهای اوپک بار دیگر تولیدات خود را افزایش دادهاند که نشان میدهد آنها به دنبال حفظ سهم خود در بازار جهانی نفت هستند و تمایلی برای کاهش عرضه به منظور جلوگیری از افت قیمتها ندارند. همچنین، تصمیم فدرال رزرو مبنی بر اتمام سیاستهای تسهیل کمی، انجام سیاستهای محرک اقتصادی توسط بانک مرکزی ژاپن و رشد اقتصادی 5/3 درصدی آمریکا باعث رشد شاخص دلار آمریکا شدند که فشار مضاعفی بر قیمت نفت به همراه داشت.
موضوعات مرتبط: حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
پیش بینی طلا در 93/08/11
پیشبینی بهای طلا پساز سقوط بزرگ
بهای اونس فلز زرد در هفته کاری گذشته 59 دلار سقوط را تجربه کرد تا تقریبا تمام پیشبینیهای کوتاهمدت کاهشی بماند. از دست رفتن بخش قابل توجهی از ارزش طلا در سه روز پایانی هفته گذشته، بهصورت مستقیم و غیرمستقیم ناشی از اعلام مواضع جدید بانک مرکزی آمریکا بود. طلا در دو روز نخست هفته و در انتظار پایان سیاستهای «تسهیل کمی» روند کاهشی یا ثبات نسبی داشت، اما با انتشار بیانیه فدرال رزرو سقوط آزاد کرد تا از قیمت 1231دلاری ابتدای هفته به قیمت 1172 دلار برسد، قیمتی که در 50 ماه گذشته بیسابقه بوده است.
روز اول: در نخستین روز کاری، بازار تحت تاثیر انتظار برای نشست دو روزه کمیته بازار آزاد فدرال رزرو بود. طلا یک روز پیش از شروع این نشست بخشی از ارزش خود را از دست داد تا اونس به بهای 1225 دلار برسد. در این روز نرسیدن اخبار سیاسی جدید هم به خریده نشدن طلا بهعنوان سرمایه امن کمک کرد. البته افت نسبی شاخص دلار در روز دوشنبه باعث شد که فروشندگان با احتیاط بیشتری عمل کنند. به این ترتیب بهای اونس در این روز با 6 دلار کاهش روبهرو شد و بازار سقوط بیشتری را تجربه نکرد. دوشنبه مانند تمام روزهای هفتههای گذشته معاملهگران در کنار شاخص دلار به بهای نفت نیز توجه داشتند. شاخص دلار دوشنبه تضعیف شد و از اوج چهارساله خود در هفتههای پیشین فاصله گرفت. ضمنا بهای نفت خام نایمکس نیز افت بیشتری را تجربه کرد و نزدیک پایینترین سطح در دو سال گذشته نوسان داشت.
روز دوم: قیمت نهایی روز سهشنبه 1227 دلار بود. ثبات دومین روز کاری عمدتا ناشی از خنثی شدن افزایش فشار فروش فنی توسط تضعیف شاخص دلار بود. تضعیف شاخص دلار در این روز به رشد ارزش طلا کمک کرد. صبح سهشنبه به وقت نیویورک انتشار آمار بد از میزان سفارشهای کالاهای بادوام آمریکا بهای طلا را بالا برد. با این همه رشد طلا در ادامه روز پایدار نماند. فشار فروشندگان فنی و انتظار برای اعلام نتایج نشست کمیته بازار آزاد فدرال رزرو قیمتها را پایین آورد تا در نهایت کاهش ارزش دلار رشد اندکی را برای طلا رقم بزند. سهشنبه شاخص نفتی نایمکس نیز تقریبا ثابت ماند تا به ثبات نسبی طلا کمک کرده باشد.
روز سوم: اما سومین روز هفته کاری روز آغاز سقوط فلز زرد بود. فلز زرد که در تمام ماههای رفته از سال 2014 تحت فشار احیای بزرگترین اقتصاد جهان بود، روز چهارشنبه آخرین ضربه را از دادههای اقتصادی ایالاتمتحده خورد. اونس چهارشنبه با انتشار بیانیه کمیته بازار آزاد فدرال رزرو به بهای 1211 دلار رسید. مهمترین خبر فدرال رزرو پس از برگزاری نشست دو روزه کمیته بازار آزاد، پایان سیاستهای «تسهیل کمی» بود. این به معنای رضایت مقامهای بانک مرکزی آمریکا از روند احیای اقتصاد این کشور است که باعث میشود اقبال به طلا با افت شدید مواجه شود. در بیانیه روز چهارشنبه همچنین اعلام شد که اوضاع بازار کار آمریکا همچنان در حال بهبود است. به این ترتیب اونس در روز چهارشنبه افت 16 دلاری قیمتی را تجربه کرد.
روز چهارم: ولی پنجشنبه روز سقوط به زیر مرز مهم 1200 دلار بود. رقم نهایی قیمت اونس در این روز 1198 دلار بود. ثبت این قیمت به معنای 13 دلار افت دیگر بود. این روند نتیجه ادامه تاثیر دادههای بیانیه فدرال رزرو و همچنین ادامه تقویت دلار بود. در نخستین روز کاری پس از پایان نشست فدرال رزرو نقره نیز به پایینترین قیمت خود در چهار سال پیش از آن سقوط کرد. اقتصاد آمریکا در این روز هم خبر دیگری برای بازارها داشت که باز هم فشار بر طلا را افزایش داد. پنجشنبه اعلام اولیه از تولید ناخالص داخلی آمریکا در سه ماهه سوم 2014 رقم 5/3 درصد را در مقیاس سالانه نشان داد تا خرید طلا بهعنوان سرمایه امن باز هم کمتر شود. تاکید فدرال رزرو بر بهبود وضعیت اقتصاد ایالاتمتحده در این روز نیز بر «احساس» معاملهگران موثر بود.
روز پنجم: ولی این هم پایان هفته بد طلا نبود. قیمت اونس فلز زرد روز جمعه تا مرز 1260 دلار هم پایین رفت، اما در نهایت روی عدد 1172 دلار ایستاد. افت 26 دلاری روز جمعه به معنای افت 59 دلاری در کل هفته بود. سطح قیمتی روز جمعه از جولای 2010(مرداد 89) تجربه نشده بود تا مهمترین کالای ماندگار بازار فلزات گرانبها به پایینترین ارزش خود در چهار سال گذشته برسد. اونس طلا در یک ماه منتهی به جمعه 9 آبان حدود 40 دلار سقوط قیمتی را تجربه کرد و 31/3 درصد از ارزش خود را از دست داد. اما یکی از مهمترین مسائل وابسته به روند طلا در روز جمعه سقوط قیمت اونس به زیر مرز حمایتی بسیار مهم 1180 دلار بود. این یعنی سقوط بیشتر طلا کاملا محتمل است.
پیشبینیهای کوتاهمدت
پیشبینیهای کوتاهمدت تقریبا همه کاهشی ماندهاند و با توجه به ادامه فشار اقتصاد ایالاتمتحده صحبت از کاهش قیمتهای طلا در سال 2015 هم هست. پایان برنامه خرید دارایی از سوی فدرال رزرو و همچنین سقوط اونس به زیر مرز سرنوشت ساز 1180 دلار باعث شده که اکثر کارشناسان مورد مشاوره «کیتکو» کاهش بیشتر ارزش طلا را پیشبینی کنند.
در آخرین نظرسنجی کیتکو 22 کارشناس شرکت کردهاند که از این میان 7 نفر افزایش و 14 نفر کاهش قیمتها را پیشبینی کردهاند. یک نفر هم از مشخص نبودن یا خنثی بودن روند طلا گفته است. در نظرسنجی قبلی هم برآیند پیشبینیها کاهشی بود. پیشبینیای که با افت 59 دلاری بهای آنی و افت 67 دلاری بهای آتی اونس برای تحویل در ماه دسامبر تحقق یافت.
کسانی که برای هفته کاری پیش رو کاهش قیمتها را پیشبینی کردهاند میگویند که پایان سیاست تسهیل کمی از سوی فدرال رزرو باعث تقویت بیشتر دلار و همچنین کاهشی شدن نمودارهای فنی میشود. ویکتور تیان پیرایا، استراتژیست کالاهای اساسی در ANZ BANK میگوید: «من فکر میکنم که طلا این هفته نیز رو به کاهش خواهد داشت؛ چراکه دلار تقویت خواهد شد. بانک مرکزی ژاپن روز جمعه اعلام کرد که برنامههای خرید دارایی خود را تشدید خواهد کرد و این دلیل دیگری برای خرید دلار از سوی معاملهگران بازارهای ارز شد. طلا هم متناسب با این اوضاع افت خواهد کرد. گرایش قیمتهای کوتاهمدت کاهشی است.»
یکی دیگر از کارشناسانی که در نظرسنجی کیتکو شرکت کرده میگوید با پایان تسهیل کمی، فدرال رزرو در حال عادی کردن سیاست پولی خود است که میتواند بهعنوان عاملی کاهشی در بازار طلا عمل کند. آدام باتن، دبیر و تحلیلگر Forexlive میگوید: «طلا جای بسیار بیشتری برای افت دارد. تسهیل کمی و تورم کاتالیزورهایی برای افزایش قیمت طلا بودند. با پایان تسهیل کمی و نبود چشم اندازی از افزایش تورم، طلا با کاهش بیشتر ارزش روبهرو خواهد شد.»
روز جمعه پایان ماه میلادی اکتبر نیز بود که باعث میشود اهمیت قیمت نهایی روز بیشتر شود. سقوط طلا در روز 31 اکتبر که روز جشن هالووین هم است، باعث شده برخی به شوخی سقوط طلا را جادوی هالووین اعلام کنند. به قول جیم وایکوف، گزارشگر ارشد کیتکو، سقوط طلا شاید ترسناکترین بخش هالووین بود. جالب اینجا است که همزمان با تقویت دلار به خاطر دادههای داخلی، سیاستهای بانک مرکزی ژاپن و همچنین ادامه رکوردزنیهای بازارهای سهام نیز علیه طلا عمل کردهاند. حالا در هفته جاری توجهها به مواضع بانک مرکزی اروپا و مهمتر از آن گزارش اشتغالزایی ایالاتمتحده برای ماه اکتبر جلب خواهد شد. آیا رویدادهای هفته گذشته به کمک رویدادهای هفته جاری طلا را از میانه کانال 1100 دلار هم به زیر خواهد کشید؟
افت شدید سکه
اما قیمت سکه بهار آزادی در اولین روز کاری خود تحتتاثیر سقوط اونس در هفته گذشته افت شدیدی را تجربه کرد. سکه با فرو افتادن به یک مدار پایینتر تا قیمت 914 هزار تومان ریزش کرد. سکه طلا در بازار ایران که در آخرین روز کاری هفته گذشته نیز هفت هزار تومان کاهش قیمت را تجربه کرده بود، روز شنبه با 11 هزار تومان افت دیگر مواجه شد. گرچه در سطح شهر برخی فروشندگان از قیمت 920 هزار تومان سخن میگفتند، اما فاصله خرید و فروش در این مراکز به 10 هزار تومان هم میرسید. این در حالی بود که در بازار سکهفروشان فاصله خرید و فروش 2 هزار تومان گزارش شد. سکه فروشان معتقدند با توجه به روند کنونی، احتمال ریزش بیشتر نیز هست. طلای جهانی در هفته گذشته، شاهد افت بسیار شدیدی بود که بر بازار داخلی نیز اثرگذار شده است، البته بهای طلا در ایران علاوهبر بهای جهانی اونس طلا از قیمت دلار در بازار آزاد نیز اثر میگیرد.
روز شنبه نرخ دلار 5 تومان بالا رفت که با توجه به تاثیری که بر نرخ سکه دارد، میتوان گفت در حکم ضربهگیر ریزش عمل کرده است. ورود سکه به کانال پایینتر از 920 هزار تومان پس از 15 مهر بیسابقه بوده و احتمال دارد درصورت کاهش روند طلا، سکه به مرزهای پایینتری نیز ریزش کند؛ هرچند که با توجه به مناسبات مذهبی، بازار داخلی فعلا تا شنبه هفته دیگر به تعلیق میرود.
موضوعات مرتبط: حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها:
بزودی این بخش تکمیل خواهد شد از لطف شما متشکریم
موضوعات مرتبط: حرفهای درگوشی از دنیای اقتصاد و سیاست ، ،
برچسبها: